Tidløse kostholdstips

May 28, 2022
Tidløse kostholdstips

På begynnelsen av 1930-tallet begynte en tannlege ved navn Weston A. Price (1870-1948) en serie unike undersøkelser. 

I over ti år reiste han til isolerte deler av kloden for å studere helsen til befolkninger uberørt av den vestlige sivilisasjonen. Målet hans var å oppdage faktorene som er ansvarlige for god tannhelse. Studiene hans viste at karies og deformerte tannbuer som resulterer i overfylte, skjeve tenner er et resultat av ernæringsmangler, ikke arvelige genetiske defekter.

Gruppene Price studerte inkluderte avsidesliggende landsbyer i Sveits, gæliske samfunn i de ytre Hebridene, urfolk i Nord- og Sør-Amerika, melanesiske og polynesiske sørhavsøyboere, afrikanske stammer, australske aboriginer og New Zealand-maorier. Uansett hvor han gikk, fant Dr. Price ut at vakre rette tenner var typiske for innfødte grupper når de fulgte deres tradisjonelle kosthold, rike på essensielle næringsstoffer.

Oppdagelsene og konklusjonene til Dr. Price er presentert i hans klassiske bind, Nutrition and Physical Degeneration. Boken inneholder fotografier av urbefolkninger som på en uforglemmelig måte illustrerer den fysiske degenerasjonen som oppstår når menneskegrupper forlater nærende tradisjonelle kosthold til fordel for moderne ferdigmat.


11 prinsipper som kjennetegner et sunt kosthold

 1. Kostholdet til sunne, ikke-industrialiserte mennesker inneholder ingen raffinerte mat eller har ingredienser som raffinert sukker eller høy fruktose sirup, hvit mel; hermetikk; pasteurisert, homogenisert, skummet eller lavfettmelk; raffinerte eller hydrogenerte vegetabilske oljer; protein pulver; syntetiske vitaminer; eller giftige tilsetningsstoffer og kunstige fargestoffer.
 2. Alle tradisjonelle kulturer spiser en slags animalsk mat, som fisk og skalldyr; land- og vannfugler; land- og sjøpattedyr; egg; melk og melkeprodukter; krypdyr; og insekter. Hele dyret blir spist- muskelkjøtt, organer, bein og fett, med organkjøtt og fett foretrukket.
 3. Kostholdet til sunne, ikke-industrialiserte mennesker inneholder minst fire ganger så mange mineraler og vannløselige vitaminer, og TI ganger så mange fettløselige vitaminer som finnes i animalsk fett (vitamin A, vitamin D og vitamin K2) som i et gjennomsnittlig amerikansk kosthold.
 4. Alle tradisjonelle kulturer tilberedte noe av maten, men alle spiste en del av maten rå.
 5. Primitive og tradisjonelle kosthold har et høyt innhold av matenzymer og gunstige bakterier fra laktofermenterte grønnsaker, frukt, drikkevarer, meieriprodukter, kjøtt og krydder.
 6. Frø, korn og nøtter blir bløtlagt, spiret, gjæret eller naturlig syrnet for å nøytralisere naturlig forekommende anti-næringsstoffer som enzymhemmere, tanniner og fytinsyre.
 7. Totalt fettinnhold i tradisjonelle kosthold varierer fra 30 prosent til 80 prosent av kaloriene, men bare rundt 4 prosent av kaloriene kommer fra flerumettede oljer som finnes naturlig i korn, belgfrukter, nøtter, fisk, animalsk fett og grønnsaker. Balansen mellom fett er i form av mettede og enumettede fettsyrer.
 8. Tradisjonelle kosthold inneholder nesten like mengder omega-6 og omega-3 essensielle fettsyrer.
 9. Alle tradisjonelle kosthold inneholder litt salt.
 10. Alle tradisjonelle kulturer bruker benkraft, vanligvis i form av gelatinrike beinbuljonger.
 11. Tradisjonelle kulturer sørger for helsen til fremtidige generasjoner ved å tilby spesiell næringsrik mat til kommende foreldre, gravide kvinner og barn i vekst og ved å lære de unge prinsippene for riktig kosthold

Kostholdsråd

 1. Spis hel, ubehandlet mat.
 2. Spis storfekjøtt, lam, vilt, fjærfe og egg fra beiteforede dyr.
 3. Spis vill fisk, fiskeegg og skalldyr fra uforurenset vann.
 4. Spis helfete melkeprodukter fra beitefôrede kyr, gjerne rå og/eller fermentert, som råmelk, hel yoghurt, kefir, kultursmør, fullfete rå oster og fersk og rømme.
 5. Bruk animalsk fett, som smult, talg, eggeplommer, fløte og smør.
 6. Bruk kun tradisjonelle vegetabilske oljer – ekstra virgin olivenolje, små mengder linolje og de tropiske oljene – kokosolje, palmeolje og palmekjerneolje.
 7. Ta tran regelmessig for å gi minst 10 000 IE vitamin A og 1 000 IE vitamin D per dag.
 8. Spis frisk frukt og grønnsaker, gjerne økologisk. Bruk grønnsaker i salater og supper, eller lett dampet med smør.
 9. Bruk økologiske hele korn, belgfrukter og nøtter som er tilberedt ved bløtlegging, spiret eller sur hevet for å nøytralisere fytinsyre, enzymhemmere og andre anti-næringsstoffer.
 10. Inkluder enzymrike lakto-fermenterte grønnsaker, frukt, drikkevarer og krydder i kostholdet ditt med jevne mellomrom.
 11. Tilbered hjemmelagde krafter fra bein fra beitefjærfe, storfekjøtt, svinekjøtt og lam og fra vill sjømat. Bruk rikelig i supper, gryteretter, sauser og sauser.
 12. Bruk filtrert vann til matlaging og drikking.
 13. Bruk uraffinert salt og en rekke urter og krydder for mer smak og appetittstimulering.
 14. Lag din egen salatdressing ved å bruke rå eddik, extra virgin olivenolje.
 15. Bruk tradisjonelle søtningsmidler med måte, for eksempel rå honning, lønnesirup, lønnesukker, daddelsukker, dehydrert rørsukkerjuice eller stevia.
 16. Bruk alkohol med måte
 17. Kok kun i rustfritt stål, støpejern, glass eller emalje av god kvalitet.
 18. Bruk kun naturlige, matbaserte kosttilskudd.
 19. Få rikelig med søvn, trening og naturlig lys.
 20. Tenk positive tanker og praktiser tilgivelse.

 

Ting å passe på rundt kosthold

 1. Ikke spis kommersielt bearbeidet mat som kjeks, kaker, kjeks, brus, sausblandinger osv. Les etikettene!
 2. Unngå alle raffinerte søtningsmidler som sukker, dekstrose, glukose, maissirup med høy fruktose og fruktjuice.
 3. Unngå hvitt mel, hvitt melprodukter og pasta.
 4. Unngå alle hydrogenerte eller delvis hydrogenerte fettstoffer og oljer.
 5. Unngå alle industrielle flerumettede vegetabilske oljer laget av soya, mais, solsikke, raps eller bomullsfrø.
 6. Unngå mat tilberedt eller stekt i flerumettede oljer eller delvis hydrogenerte vegetabilske oljer.
 7. Veganer?. Animalske produkter gir viktige næringsstoffer som ikke finnes i plantemat.
 8. Unngå bearbeidet, pasteurisert melk; Ikke bruk ultrapasteuriserte melkeprodukter, lettmelk, skummet melk, melkepulver eller imiterte melkeprodukter.
 9. Unngå fabrikkproduserte egg, kjøtt og fisk.
 10. Unngå høyt bearbeidet kjøttprodukter og pølser.
 11. Unngå harske og feil tilberedte frø, nøtter og korn som finnes i granolaer, hurtighevede brød og frokostblandinger, da de blokkerer mineralabsorpsjon og kan forårsake tarmproblemer.
 12. Unngå hermetisert, sprayet, vokset og bestrålt frukt og grønnsaker. Unngå genmodifisert mat (finnes i de fleste soya-, raps- og maisprodukter).
 13. Unngå kunstige mattilsetningsstoffer, spesielt MSG, hydrolysert vegetabilsk protein og aspartam, som er nevrotoksiner. De fleste supper, saus og buljongblandinger og de fleste kommersielle krydder inneholder MSG, selv om det ikke er angitt på etiketten.
 14. Kontroller mengden koffein og relaterte stoffer i kaffe, te og sjokolade.
 15. Unngå matvarer som inneholder aluminium som kommersielt salt, bakepulver og syrenøytraliserende midler. Ikke bruk kokekar av aluminium eller deodoranter som inneholder aluminium.
 16. Ikke drikk fluorholdig vann.
 17. Unngå syntetiske vitaminer og matvarer som inneholder dem.
 18. Unngå destillert brennevin.
 19. Ikke bruk en mikrobølgeovn.

Oppsummering

Husk at dette er bare helt grunnleggende prinsipper og at det det være mer informasjon å tilføye. I tillegg kommer det alltid ny informasjon og forskning som finner nye ting. 

Men å tenke kosthold fra et evolusjonært perspektiv syntes jeg alltid er fornuftig og da vil de fleste av disse punktene gi mening. 

Trenger du hjelp med kostholdet? Les mer her om hvordan jeg kan hjelpe deg.

 

Har du lyst å lære mer om kosthold og sunn livsstil? Last ned en av mine gratis guider. 

Les mer om våre gratis guider